Arnaud als avonturier

Arnauds avonturen brengen hem over de hele wereld. Van Europa naar Afrika, Azië en Zuid-Amerika en zelfs Antarctica. Hij heeft een berg aan ervaring als gids en Tourleader en weet precies hoe je een avontuur als een beklimming of trekking moet voorbereiden, of dat nou in de Alpen is of ergens ver weg. Heb jij plannen? Wil je alleen of met vrienden of collega’s? Neem voor vragen en hulp bij de voorbereiding of begeleiding van jouw avontuur contact op met Arnaud.

Mijn klimavonturen

Project 82

Een vierduizender is een berg waarvan de top meer dan 4000 meter hoog is. De Alpen zijn het gebied waar de bekendste vierduizenders staan. In totaal staan er in de Alpen 82 vierduizenders

Een van de beroemdste vierduizenders is de Matterhorn bij Zermatt, het symbool van Zwitserland. De hoogste is met 4810m de Mont Blanc, die je vanuit Frankrijk en Italië kunt beklimmen. De grens loopt over de top. 

Hoewel er wordt gesproken van makkelijke en moeilijke vierduizenders, zijn er eigenlijk geen eenvoudige bergen. Er is vrijwel altijd een klimuitrusting nodig en uiteraard dien je over de nodige ervaring te beschikken. Een beklimmingen naar de top voert meestal over een of meerdere gletsjers. De Zwitser Ueli Steck (+) beklom in 2015 binnen twee maanden alle vierduizenders van de Alpen. Tot nu toe (maart 2019) zijn slechts drie Nederlanders erin geslaagd alle vierduizenders van de Alpen te beklimmen.  

Het gaat mij er niet om alle vierduizenders van de Alpen sneller te beklimmen dan wie ook of eerder dan de eerstvolgende Nederlander. Zeker niet.  

Mijn doel is om elke top te bereiken en er intens van te genieten, van de voorbereiding en de uitvoering en zeker ook daarna. Ik doe dat soms alleen, maar liever met anderen om de ervaring te delen.

Top bereikt

Aantal toppen

%

Voortgang

Benieuwd naar mijn volgende avontuur?

Klik hier

Project 7

Elk van de zeven continenten heeft een hoogste berg. Deze zeven bergen worden de Seven Summits genoemd. Niet elke berg is onbetwist. 

De hoogste berg van Europa is volgens sommige geografen de Elbroes of Elbrus (5642m), die zich in het noorden van de  Kaukasus bevindt, nabij de grens tussen het uiterste zuidoosten van het Europese continent en Azië. Volgens anderen ligt deze berg niet in Europa en de hoogste berg die onbetwist in Europa ligt is de Mont Blanc (4810m). Hier is gekozen voor de Elbrus. 

Geografisch gezien omvat het continent Oceanië het land Australië en alle eilanden eromheen. Wordt deze definitie gebruikt (ook wel  Messner– of Carstensz-versie genoemd) voor de Seven Summits, dan is de Puncak Jaya (oftewel de Carstensz Pyramide) in Papoea (voorheen Irian Jaya) in Indonesië, de hoogste berg.  

Bass was de eerste beklimmer van de Seven Summits. Hij gebruikte echter de hoogste berg van het vasteland van Australië, de Mount Kosciuszko. Als hoogste berg van Oceanië.  

Beide definities (Messner en Kosciuszko) worden nu gebruikt en daardoor zijn er meerdere definities van de Seven Summits.  

Doordat de Indonesische autoriteiten de berg jarenlang tot verboden gebied hebben verklaard, is het beklimmen van de Puncak Jaya, lange tijd praktisch onmogelijk geweest. Veel klimmers weken daarom uit naar Mount Kosciuszko. Met slechts 2228 meter is deze berg veel lager en bovendien ook een stuk gemakkelijker te beklimmen. De werkelijk hoogste berg van het land Australië,  Mawson Peak  (2745 meter) ligt echter op Heard Island, dat 4000 km zuidwestelijk van  Perth ligt, ver buiten Oceanië. 

Sinds 2005 is Carstensz weer bereikbaar en kunnen de Seven Summits dus ook geklommen worden volgens de Carstensz-versie. Sommige klimmers willen geen discussie en klimmen voor de zekerheid acht toppen om hun Seven Summits te voltooien. 

Mijn doel is de Seven Summits te voltooien volgens de Carstensz-versie. Als ik ooit Kosciuszko beklim, dan het liefst als onderdeel van de Aussie-ten, dan is dat mooi meegenomen. 

De eerste Nederlander die erin slaagde de even Summits te voltooien is Ronald Naar (+). Hij deed dat volgens de Carstensz-versie, op 12 mei 1992.

Top bereikt

Aantal toppen

%

Voortgang

Project 46

Europa is een prachtig continent. Het is zeker niet het grootste continent. Het is zelfs het op een na kleinste. Na Azië, Afrika, Noord–Amerika, Zuid-Amerika en Antarctica komt Europa op de zesde plaats. Oceanië sluit de rij als zevende en kleinste continent.  

Hoewel Europa dus relatief klein is, bestaat het uit maar liefst 46 landen. Elk land heeft natuurlijk zijn mooie bezienswaardigheden en ook vast een top tien om te bezoeken.  

Mijn doel is elk land te bezoeken en er letterlijk de top te beklimmen; de hoogste berg van elk Europees land.

Top bereikt

Aantal toppen

%

Voortgang

Mijn eerdere expedities zien?

Bekijk het expeditie overzicht
Chat openen
1
Hallo, waarmee kan ik je helpen?