TOPcoaching

9 jun 2023 | Blogs

TOPcoaching gaat niet over hoe je het beste een berg kunt beklimmen om de top te bereiken. TOPcoaching gaat over hoe jij op de voor jou beste manier jouw persoonlijke top kunt bereiken en op welke wijze jij jouw daarvoor spreekwoordelijke berg het beste kunt beklimmen. De top is niets anders dan een metafoor, het hoeft niet letterlijk een bergtop te zijn. Jouw top kan net zo goed zijn het eindelijk durven doorhakken van een knoop, zoals het starten van een B&B, het maken van een droomreis, werken aan je conditie, eindelijk die sabbatical nemen of actief zoeken naar een nieuwe baan.

Voor het bereiken van een top zal een bergbeklimmer vanuit zijn huidige situatie naar een vooruitgeschoven positie gaan van waaruit hij of zij een poging kan wagen de top te halen. Die huidige situatie noemen we Basecamp. De vooruitgeschoven positie heet Advanced Base Camp en ligt al een eindje op weg. Zo’n tussenstap is nodig. De top ligt vaak te ver weg om er in een keer naartoe te (durven) gaan. Ze worden er veelal naartoe gecoacht door een gids, die meer doet dan alleen maar de weg wijzen. Mentaal moeten ze er ook klaar voor zijn. Misschien is dat nog wel belangrijker dan het fysieke aspect. Als jij het top vindt om eindelijk te durven najagen waar je al tijden van droomt of over nadenkt, dan is jouw huidige situatie jouw Basecamp. Het is de basis van waaruit je jouw reis start. Hier bepaal je wat er allemaal nog moet gebeuren om echt die stap te durven nemen. Daarna ga je aan de slag. Ben je klaar met je voorbereiding, dan heb jij jouw Advanced Base Camp of ABC bereikt. Voordat je jouw ABC bereikt heb je voor een nieuwe baan bijvoorbeeld eerst je CV opgepoetst, misschien wel een cursus afgerond, je LinkedIn profiel bijgewerkt, je huidige contract nagekeken op een concurrentiebeding, bepaalt hoever je

maximaal wilt reizen en hoelang je daar dan over doet, nagedacht over de werkcultuur die bij jou past en een lijstje opgesteld van mogelijke bedrijven of je misschien heb je een voorstelling gemaakt van je eigen bedrijf. Al dat soort zaken moeten gebeuren voordat jij je veilig en vertrouwd voelt om die grote stap te wagen, vanuit jouw ABC richting jouw TOP.

Je kan natuurlijk kiezen om je door een coach te laten begeleiden als je die eerste stap steeds maar weer uitstelt. Samenwerking met een coach kan jou helpen in jouw proces structuur aan te brengen, overzicht te creëren, alle te nemen stappen eens in de juiste volgorde te plaatsen om vervolgens die eerste (kleine) stap écht te zetten. Je moet het natuurlijk wel zelf doen. Jouw coach doet het niet voor je. Jij staat aan het roer. Jij bepaalt richting en snelheid. De coach houdt je op koers, door aandachtig te luisteren, vragen te stellen en je een spiegel voor te houden. Langzaam krijg je zo steeds meer verbinding met het doel wat je wilt bereiken, jouw top.

Ben je liever je eigen coach? Je kan in gesprek gaan met jezelf. Je kan je partner vragen met je mee te denken (maar niet voor te zeggen!) of een goede vriend. Wil je een fysieke uitdaging, zoals de hiervoor beschreven metafoor, gebruiken om jezelf uit te dagen stappen te zetten? Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar mogelijke topcoaching programma’s.

Ik wens je veel suc6.

Arnaud de Wilde schrijft regelmatig blogs over zijn ABC concept, Adventure Business Coaching. Coaching is de rode draad en een belangrijk element in Arnauds avontuurlijke en zakelijke leven. Zijn blogs worden geplaatst op www.arnauddewilde.nl en social media, waaronder LinkedInInstagram en Facebook.

Arnaud combineert zijn zakelijke kennis met die van zijn wereldwijde klimexpedities. Zijn ervaringen zijn input voor zijn business, team en personal coaching sessies, maar ook voor interim en projectmanagement werkzaamheden. Arnaud is ook te boeken als gastspreker. Zijn presentaties bevatten vaak prachtige foto’s en filmfragmenten. Check zijn site voor informatie en boekingen.

“Ik heb geleerd dat je als manager, directeur of expeditieleider op moeilijke
momenten van alles kunt zijn, maar nooit besluiteloos. – Arnaud de Wilde”

Chat openen
1
Hallo, waarmee kan ik je helpen?